Çocuklar Üzerinde İnternetin Etkisi

Çocuklar Üzerinde İnternetin Etkisi

 

Türkiye’de 30 milyondan fazla internet kullanıcısı var. İnternete ulaşmak eskiye nazaran artık zor değil. İnternet hayatımıza olmazsa olmazlar arasına girdi artık. İnsanlar arası iletişimin bu kadar kolay sağlanabilmesini olanak haline getiren internet neredeyse her eve girmiş durumda. Elbette bunda en büyük etken ucuz maliyet.

Ebeveynler Tehlikede Mi?

Cevap aslında ürkütücü boyutlarda. Zira ülkemizde internet kullanımı avantajdan ziyade bir dezavantaja dönüşmüş durumda. Özellikle çocuklar üzerinde. Okul ödevlerini kafelerde değil de evde yani göz üstünde hazırlamasını arzu eden ebeveynler bu yüzden internet kullanımını eve taşıdı. İlkokul çağlarında ebeveyn kontrolünde kullanılan internet, ilerleyen zamanlarda çocukların talepleri doğrultusunda kullanılmaya başlanıyor.

Gelişmiş ülkelerde yapılmış araştırmalar acı bir gerçeği gözler önüne seriyor. Yetişkinler için bile olumsuz etkiler bırakan internet çocuklar için büyük bir risk taşıyor. Bu riskleri fiziksel olarak sıralarsak; görme sorunları, duruş ve iskelet sorunları ve radyasyon etkisi en başta gelen tehditler.

Asosyal Bireyler Yetişiyor

Küçük yaşlarda hayatı bir oyun ve eğlenceden ibaret gören çocuklar internetin başında saatlerce vakit harcıyor. Bu aileler için büyük bir sorun. Nitekim çocukların aileleriyle geçirmesi gereken vakti bilgisayar başında geçiren çocuklar ilerleyen zamanlarda asosyal bir birey olarak hayatını idame etmek zorunda kalıyor. Ailede başlayan iletişim problemi zaman sonra okul hayatında da karşısına çıkıyor.

İnternetin çocuklar üzerinde psikolojik etkilerini sıralarsak; bunlar içe kapanma, kendini ifade etmekte güçlük gibi nedenler büyük tehditler olarak karşımıza çıkıyor. Sadece sorun bununla kalmıyor. Bilgisayar başında saatlerce vakit harcayan çocuklar, gerçek yaşamdan soyutlanarak farklı maceraların peşinden de sürükleniyor. Ahlak normlarının denetlenmediği kimi sitelerin tehditlerine maruz kalan çocuklar ilerleyen zamanlarda etik olmayan davranışlara sahip olma riskleriyle karşı karşıya kalabiliyor.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder