39 yıllık bozuk bir taşınabilir bilgisayar, bu adamın ellerinde harikalar yarattı

39 yıllık bozuk bir taşınabilir bilgisayar, bu adamın ellerinde harikalar yarattı

IEEE Spectrum editörü Stephen Cass, 1983’ten kalma kırık bir Radio Shack dizüstü bilgisayarıyla karşı karşıya kaldığında, bunu atmak yerine mantık kartını çıkardı ve eski ekranı kontrol edebilmek için modern bir mikro denetleyici ile değiştirdi. Cass, geçtiğimiz hafta macerasını Spectrum’da ayrıntılı olarak anlattı.

Cass, bu çalışmayı, Kyocera tarafından tasarlanan ve Japonya’da NEC PC-8201 olarak piyasaya sürülen tek parça “yazı tahtası” formuna sahip, şimdiye kadar üretilen ilk dizüstü bilgisayarlardan biri olan Radio Shack TRS-80 Model 100 üzerinde gerçekleştirdi. Bu ürünün ünlenmesi, sadece küçük taşınabilir boyutu (5 santimetre kalınlığında ve 1,76kg ağırlığında) sayesinde değil, aynı zamanda dört adet AA pille 20 saate kadar çalışabilme özelliğine sahip olmasıydı.

Model 100, 2,4 MHz Intel 80C85 CPU, 8 ila 32K RAM ve sekiz satırlı, 40 karakterlik, arkadan aydınlatmasız bir monokrom LCD içeriyordu. Günümüzün taşınabilir canavarlarıyla karşılaştırıldığında kulağa pek hoş gelmiyor, ancak yerleşik metin düzenleyicisini kullanarak hareket halindeyken rahatça yazılarını yazabilen gazeteciler Model 100’ü çok sevdiler. Ayrıca Microsoft BASIC, bir terminal programı ve ROM’da bir adres defteri içeriyordu.

Bazı kişiler Model 100’leri yeni LCD ekranlar ve CPU’lar kullanarak yükseltirken (yalnızca kasayı ve klavyeyi koruyarak), Cass taşınabilir bilgisayarın eski 240×64 piksel ekranıyla bir arayüz denemeye karar verdi. Bilgisayarın ekranının, günümüzün LCD panellerine kıyasla alışılmadık bir şekilde yönetilmesi sebebiyle oldukça zor bir çaba ile karşılaştı.

Cass, “M100’ün LCD’si, aslında her biri kendi HD44102 sürücü çipi tarafından kontrol edilen 10 ayrı ekrandır,” diye yazıyor ve devam ediyor: “Sadece sağ tarafta 40’a 32 pikseli kontrol eden iki çip dışında, sürücü çiplerinin her biri ekranın 50’ye 32 piksellik bir bölgesinden sorumludur.

Cass, sınırlı kullanılabilir bellekle metin görüntülemeyi hızlandırdığı için tasarımcılarının bu yöntemi seçtiğini söylüyor.

Cass, ekranın protokolünü belirledikten sonra ekran ile modern bir Arduino Mega 2560 mikrodenetleyici arasında bir arayüz oluşturdu. Şu anda bu proje, bit eşlemli grafikleri Model 100’ün LCD’sinde görüntüleyebiliyor ve kaydırabiliyor. Bir sonraki adımı, ekranı ve klavyeyi (klavye iletişimini yürütmek için bir Teensy 4.1 geliştirme kartı ile) bir Raspberry Pi 4 hesaplama modülüne bağlamaya çalışmak olacak, bu da vintage hissi veren güçlü bir taşınabilir cihaz oluşturmasını sağlayacak.

Projesinin teknik detayları hakkında daha fazla bilgiyi IEEE Spectrum’un web sitesinde bulabilirsiniz…

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder