Bir devrin efsanesi: BlackBerry nasıl gözlerden kayboldu?

Bir devrin efsanesi: BlackBerry nasıl gözlerden kayboldu?

Bir devrin gençlerinin en güzidesi, en sevileni ve kuşkusuz en başarılılarından olan, klavyeli telefonlarıyla ikonik bir hale gelen lakin devranın yeniliklerine ayak uyduramayıp tüm ihtişamını kaybeden Blackberry, bu süreçte neler yaşadı hiç merak ettiniz mi? İşte tıpkı Nokia, Motorola ve HTC üzere bir periyoda damga vurup piyasadan silinen BlackBerry’nin sönüş hikayesi….

Bundan yıllar yıllar evvel, 1984’ün Mart ayında kurulan, kurucusu İstanbul’lu olan Kanada merkezli BlackBerry, bir vakitler herkesin hayallerini süsleyen inovatif modelleri ile ön plana çıkmıştı. Telefonlarda yer alan geniş klavyeler ve kızaklı dizaynlar, şirketi büyük başarılara kavuşturmuştu. Lakin ilerleyen teknoloji ve değişen kurallar, BlackBerry’yi bir şeyler yapmaya zorluyordu. BlackBerry ise, yalnızca yaptıklarımızdan değil, yapmadıklarımızdan da sorumluyuz kuralını unutuyordu. Bu içerik BlackBerry’nin yaptığı yanlışları ve yapmadığı doğruları anlatıyor…

Hollywood telefonları, WhatsApp’ın atası BBM ve efsane klavye: BlackBerry çok ihtişamlıydı

Şimdi dokunmatik telefonlar yok yahut çok çok azken, beşerler hafta sonları kovboy temalı diziler izleyip Amerika-Irak gerginliğini takip ederken reçavta olan BlackBerry’ler, Hollywood telefonları olarak ün yaptı. Amerikan dizilerindeki iş insanlarının elinden düşmeyen telefonlar, klavyeli yapısı ve kendine has işletim sistemi ile büyük dikkat çekiyordu.

Birinci olarak Research In Moton (RIM) olarak anılan ve BlackBerry ismini sonrada alan dev, teknoloji dünyasına unutulmayacak şaheserler bıraktı. Hakikaten bugün tüm dünyanın kullandığı anlık iletileşme uygulaması WhatsApp’ın ilkel hali sayılabilecek BlackBerry Messages, yıllar yıllar evvel (2005) bu telefonlardaydı. Ayrıyeten şirket, birçok devletle aykırı düşmesine karşın bu uygulamadaki ve telefonun başka alanlarındaki bilgileri kimseyle paylaşmamasıydı.

O denli ki bu telefondaki bilgileriniz ne olursa olsun hiçbir devlet yahut üçüncü şahıs şahısla paylaşılmamış, Türkiye dahil birçok devlet BlackBerry ile zıt düşmüştü. Bu aykırı düşüşler ve davalara ulaşan olaylar sonrasına birçok şirket ve uygulama strateji değiştirdi. Kullanıcıların bilgilerini diğerleri ile paylaşan şirketler, resmi olarak ceza almamak için aygıtları kurarken yahut uygulamaları açarken herkese kontrat sundu. Kontrat kabul edilmediği takdirde uygulamaya yahut aygıta erişilemeyeceğini de dipnot olarak ekledi.

Kullanıcılar da uygulamaları kullanabilmek için mukaveleleri dikkat etmeden kabul etti. Böylelikle inançsız şirketlerin resmi bir desteği da oldu. BlackBerry ise hem kullanıcılara mukavele dayatmadığından, hem de bilgileri paylaşmadığından dolayı vakitle kan kaybetmeye devam etti.

Yalnızca bunlar değil. Bir vakitlerin efsanesi BlackBerry, Darwin’in evrim teorisini de onaylamadı. Şirket, etrafında yaşanan değişiklikleri ve gelişmeleri takip etti yahut etmedi bilinmez; fakat uygulamadığı konusunda eminiz ki herkes hem fikirdir. BlackBerry her ne kadar inançlı olsa da beşerler yenilikçi, fonksiyonel ve göze beğenilen görüneni tercih ettiler. Şirketin BlackBerry OS işletim sistemi de bu yenilikçi rakiplere, tıpkı şirketin kendisi üzere direnemedi. Kıymetli, emsal dizaynlı ve yenilikten mahrum olan telefonları kimse güvenliğini önemseyip tercih etmedi.

Satışlar da Android–iOS savaşı sırasında büyük düşüş yaşadı. Kısa müddetliğine Windows Phone’un da dahil olduğu kesimde BlackBerry, tıpkı Nokia üzere inat edip vazgeçmediği kültüründen ötürü kaybetti. Üretici, her ne kadar periyot devir “Battılar!” haberlerine karşılık “Ölmedik :)” açıklaması yapsa da somut bir şeyler ortaya koyamadı. Birkaç kere klasik dizaynlı fakat Android işletim sistemli telefon da tanıtan BlackBerry’den geriye o şahane Bold modeli, unutulmuş bir işletim sistemi ve anılar kaldı.

Anlayacağınız o ki BlackBerry’nin bahtı de Nokia ve Motorola ile birebir oldu. Şirket kendi dizaynını, kendi işletim sistemini ve doğal olarak ekosistemini ve güvenliği ön planda tutarken, etraftaki gelişmeleri takip edemedi. Bu da Hollywood’un iş insanlarının Apple’a geçiş yapması ile sonlandı…

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder