Çin’de endişe verici ölüm: Monkey B virüsü nedir?

Çin’de endişe verici ölüm: Monkey B virüsü nedir?

Monkey B virüsü korku saldı. Koronavirüs pandemisi daha bitmeden şimdi de yeni bir virüs tehlikesinin mi eşiğindeyiz? CCDC’nin (Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi) yaptığı araştırmaya göre, Çin’de 53 yaşındaki bir adam primatlardan gelen nadir bulaşıcı bu virüse yakalandıktan sonra öldü. CCDC, ortaya çıkan virüsün enfekte bir makak tarafından ısırılan insanlarda görüldüğünü açıkladı. İşte virüse dair bildiklerimiz…

Monkey B virüsü hakkında ne biliyoruz?

CCDC geçtiğimiz haftalarda web sitesinde bir çalışmayı yayımladı. Çalışmada, söz konusu virüsten ölen kişinin Pekin’de primat üreme ve deneysel araştırma enstitüsünde veterinerlik yaptığını açıkladılar. Çin’de bilim insanlarının tanımladığı ilk BV insan enfeksiyon vakası olarak kayıtlara geçti.

Independent‘ın haberine göre, veteriner hekim bu yıl 4 ve 6 Mart’ta iki ölü maymunu parçalara ayırarak çalışmaya başladı. Bir ay sonra nörolojik semptomlarla birlikte ateş ve bulantı yaşadı. CCDC araştırmasına göre, birkaç hastaneye başvurdu ve sonunda 27 Mayıs’ta öldü.

İlk olarak 1932’de izole edilen BV, herpes B virüsü, monkey B virüsü, herpes virüsü simiae ve herpes virüsü B dahil olmak üzere çeşitli isimlerle biliniyor. Uluslararası Virüs Taksonomisi Komitesi tarafından ise Macacine alphaherpesvirus 1 olarak anılmakta.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) de açıklama yaptı. Açıklamada, monkey B virüsünün son derece nadir olduğuna işaret ettiler. Ancak hemen tedavi edilmezse ciddi beyin hasarına ve ölüme yol açabiliyor. Ayrıca virüs, enfekte makakların ısırması, çizik açması ya da gözleri, burnu veya ağzıyla temas edilmesi durumunda insanlara bulaşıyor.

Bununla birlikte, CCDC, “Şempanzeler ve kapuçin maymunları gibi diğer primatlar BV ile enfekte olabilir ve sıklıkla bu enfeksiyonlardan ölür.” şeklinde açıklama yaptı. Ancak makaklar dışında bu primatların BV yaydığı belgeli vakalar bulunmuyor.

Şimdiye kadar kaç kişi enfekte oldu?

B virüsünün 1932’de tanımlanmasından bu yana 50 kişi enfekte oldu. Bunlardan 21’i öldü. 1997 yılında araştırmacı Elizabeth Griffin, enfekte bir maymunun araştırmacının gözüne sıvı püskürtmesinden sonra enfeksiyondan öldü.

Monkey B virüsünün semptomlarına gelecek olursak genellikle maruz kaldıktan sonraki bir ay içinde başlıyor. Ancak üç ila yedi gün gibi kısa bir sürede ortaya çıkabilir. Grip benzeri semptomlara sahip; ateş ve titreme, kas ağrısı, yorgunluk ve baş ağrısı. Ayrıca maymunla temas eden vücut bölgenizde küçük kabarcıklar gelişebilir. Diğer semptomlar nefes darlığı, bulantı ve kusma, karın ağrısı ve hıçkırık. Hastalık ilerledikçe virüs yayılıp beyin ve omurilikte iltihaplanmaya neden olur. Bu beyin hasarına ve ölüme yol açabilir.

Şu anda, Monkey B virüsüne karşı aşı ise yok.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder