Elektrik Prizinden İnternet Aktarımı: TP-Link TL-WPA7617 Powerline Kit İncelemesi

Elektrik Prizinden İnternet Aktarımı: TP-Link TL-WPA7617 Powerline Kit İncelemesi

  • 00:00 – TP-Link Powerline ağ çözümü olan TP-LINK TL-WPA7617 kit.
  • 00:20 – Geçmişte de Powerline ürünlerini test etmiştik.
  • 00:50 – Gigabit Ethernet yuvaları ve Wi-Fi 5 desteği.
  • 01:05 – HomePlug AV2 nedir? Avantajları neler?
  • 01:25 – Normal menzil gneişleticiler ile bu Powerline ürünlerin farkı ne?
  • 02:15 – Kablosuz hızı nasıl?
  • 02:40 – 4K video aktarımı için yeterli mi? Sınırlar neler?
  • 03:07 – Bütün daireler birbirine bağlanabilir mi?
  • 03:33 – Kurulum adımlarında neler var?
  • 04:15 – Klonlama özellikleri ve diğer detaylar.
  • 04:40 – Ek kitler eklenebiliyor ve senkronize etmek mümkün.
  • 05:08 – Mobil uygulama ve ayarlarda neler var?
  • 05:29 – Mesh mi, Powerline mı, kablosuz genişletici mi? Duruma göre…

Powerline Nedir?

Powerline evinizdeki elektrik kablolarını ağ kablosuymuş gibi kullanmanızı ve internetinizi buradan dağıtmanızı sağlayan ürünlere verilen isim. Türkiye’de bizim hep prizden internet ya da elektrik hattından internet olarak tanımladığımız bir teknoloji. Aslında temelleri oldukça, ancak her nesilde teknoloji gelişiyor.

TP-Link’in Powerline ürünleri Homeplug AV2 standardını kullanıyor. Bilmeyenleriniz için Homeplug evlerimizdeki prizlerimizde bulunan 220v şebeke gerilimi taşıyan elektrik kabloları üzerinden ağ verilerini aktaran teknolojinin adı.

Bunun da Homeplug 1.0, Homeplug AV ve bugün inceleyeceğimiz TP-Link ürününün de kullandığı HomePlug AV2 gibi sürümleri var. Homeplug AV2 Gigabit hızlarında veri aktarımını ve bazı güç tasarrufu özelliklerini destekliyor.

Bizim bu kanalda bolca Powerline ürünlerini incelediğimizi görebilirsiniz hatta ben de merak edip daha önce kaç tane Powerline ürününe yer vermişiz diye kontrol ettim. Bundan tam 7 yıl önce Ali’yle Recep TL-WPA4220 ürününü incelemişler, ben de geçen sene TL-PA7017’yı incelemiştim. Her ikisinin de videoları kanalda var. Ali ve Recep’in incelediği 802.11N Wi-fi özellikli bir üründü benim incelediğimde ise Wi-Fi yoktu, sadece Gigabit ethernet vardı.

Bu yazımızda incelediğimiz ürün TL-WPA7617 Kit ise güncel bir Wi-Fi standardı olan 802.11 AC standardını destekleyen ve Gigabit ethernet yuvaları olan bir ürün.

Kimin için?

Kablosuz menzil genişleticilerin çalışabilmesi için yönlendiricinizden gelen kablosuz ağa zayıf da olsa bağlanabilmesi gerek. Bazı evlerde, özellikle de dubleks dairelerde çok karşılaşılan bir durum katlar arasındaki kalın duvar sebebiyle kablosuz menzil genişleticiler çalışamayabiliyor.

İşte buna çözüm olarak bu powerline aygıtları kullanabiliyorsunuz. Alt kattaki yönlendiricinizin yanındaki prize bu daha küçük olan üniteyi takıyorsunuz ve yönlendiricinizden bu ünitenin altındaki LAN yuvasına bir ağ kablosu çekiyorsunuz.

Daha sonra evinizin istediğiniz bir köşesindeki prizine daha büyük olan üniteyi takıp bu ikisinin elektrik kabloları aracılığıyla haberleşmesini sağlıyorsunuz. Daha büyük olan ünite AC1200 WI-FI özelliğine sahip. Yani 5Ghz ağda 867Mbit, 2.4Ghz ağda 300Mbit hızlarda bağlantı sunabiliyor. Yaptığımız testlerde 5Ghz ağın hızı 4K video aktarımı için yeterli olduğunu bizzat gördük. 1000Mbps indirme ve 300Mbps gönderme hızlarına sahip internet bağlantımızı powerline üzerinden aktarıp, powerline’ın yayınladığı WI-FI5 ağına bağlandığımızda 250Mbps indirme ve 273Mbps gönderme hızlarına ulaşabildik.

Diyelim ki dublex evinizin üst katında bir sinema odası oluşturmak istiyorsunuz ve Netflix, Amazon Prime gibi servislerden 4K videolar, filmler izlemek istiyorsunuz. Bu kit size bunu yapabilmeniz için gerekli hızı sağlayabiliyor.

Burada tek gereksinim iki ünite arasındaki mesafenin maksimum 300 metre olması. Ayrıca bağlantının sağlıklı kurulması için bu ünitelerin direk duvardaki prize takılmasını öneriyoruz. Priz çoklayıcıların parazit giderme özellikleri sinyal kalitesini etkileyebiliyor.

Powerline ürünlerle ilgili sıkça sorulan sorulardan birisi de, apartmanımdaki herhangi bir daire, prizine bu üründen takarsa benim ağıma bağlanabilir mi? Bağlanamazlar çünkü toprak hattı ortak olması gerekiyor. Her dairenin toprak hattı ayrıdır.

Bu elbette Powerline kurulumunda ayrı toprak hattı olan yerlerin bazen de ana kitlesi olan sonradan dubleks hale getirilmiş dairelerin bağlanmasını engelliyor. Bu yüzden elektrik tesisatınızda da değişiklik yapmanız ya da kurulum için birden çok priz denemeniz ve hesapladığınızdan farklı noktalara kurmanız gerekebilir.

Bunların çalışma sistemi ve kurulumu da çok kolay. İstediğiniz prizlere taktıktan sonra 2 dakika aralıkla ünitelerin üzerinde bulunan ve eşleşme anlamına gelen Pair tuşuna bastığınızda güç LED’i hızlı yanıp sönmeye başlayacaktır.

Bu tanıma modunun çalıştığını gösteriyor. Cihazlar birbirlerini görüp otomatik olarak bağlandıktan sonra Powerline LED’i sabit olarak yanmaya başlayacaktır.

Router’ınızın yanınıza bağlamanız gereken ünitenin prizi iptal etmemesi güzel olmuş ancak aynı durum kablosuz ünite için geçerli değil. Burada da aynısını görmeyi isterdik.

Üniteler üzerindeki tuş ve LED’lerin işlevlerine değinmek istiyorum biraz da kısaca. Kablosuz ünitede 3 tuş görüyoruz. Bunlar WI-FI, LED ve eşleşme tuşları. Yönlendiricinizdeki kablosuz ağ özelliğinin klonlanması için buradaki wi-fi tuşuna 1 saniye basabiliyorsunuz ya da 6 saniye kadar basarak WI-FI’ı tamamen kapatabiliyorsunuz. LED tuşu da adı üzerinde cihaz üzerindeki LED’leri açıp kapamaya yarıyor.

Bu kiti pratik yapan özelliklerden birisi de tek tuşla WI-FI klonlama özelliği. Yani yönlendiricinizde kayıtlı, kurduğunuz ve şifresini girdiğiniz bir WI-FI ağınız var ve aynı ağ özelliklerinin menzil genişleticinizde de geçerli olmasını istiyorsunuz.

Bunun için menzil genişleticinizi yönlendiricinizin yanında prize takıyorsunuz, menzil genişletici üzerindeki WI-FI tuşuna 1 kez basıyorsunuz. Sonra yönlendiricinizdeki WPS tuşuna basıyorsunuz. Menzil genişletici yönlendiricinizden WI-FI bağlantınızın adını ve şifresini kopyalıyor.

Powerline ağınızı genişletmek istediğinizde bu kitten bir tane daha alabilirsiniz ve cihazın WI-FI Move isimli harika bir özelliği var bunu kolaylaştıran. WI-FI Move’u kontrol panelinde etkin kıldığınızda yaptığınız tüm ayarlar otomatik olarak diğer powerline üniteleriyle senkronize ediliyor. Örneğin WI-FI zamanlama ve LED zamanlama gibi özellikleri sadece 1 ünitede ayarladığınızda hepsinde geçerli kılınmış oluyor.

Tabii ki bu kitle oluşturduğunuz kablosuz ağın gelişmiş ayarlarını yapmanız da mümkün.

Bunun için uygulama mağazasında TP PLC uygulamasını indirebilirsiniz veya adres satırına tplinkplc.net yazabilirsiniz.

Mobil uygulamada yapabilecekleriniz biraz sınırlı bu sebeple daha gelişmiş seçenekler için web arayüzünü kullanmanızı öneriyoruz.

Wi-Fi zamanlama, ebeveyn kontrolleri, ağa bağlanan cihazları engelleyebilme ve LED zamanlama gibi kullanışlı seçenekler bulabiliyoruz kontrol panelinde.

Büyük eviniz varsa interneti tüm eve dağıtmak sıkıntı olabilir ve buna çözüm sunan pek çok yöntem var. Mesh ürünler bunlardan biri. Ancak mesh ürünler her kullanıcının bütçesine uymayabiliyor ve bazı kalın duvarlı dairelerde kablosuz sinyaller geçmeyebiliyor. Bu gibi durumlarda Powerline ürünler güzel bir alternatif. Tıpkı mesh ürünlerde olduğu gibi ihtiyaca göre daha çok kit alarak Powerline ağınıza kolayca entegre edebilmeniz de işin bir diğer güzel yanı.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder