Elektronik Haberleşmede Tüketicileri Koruyacak Düzenleme

Elektronik Haberleşmede Tüketicileri Koruyacak Düzenleme

ugün yayımlanan Resmî Gazete ile birlikte elekronik haberleşme dalına yönelik yapılan yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikte GSM operatörleri ve internet sağlayıcıları üzere taraflara yönelik tüketiciyi muhafaza odaklı değerli hususlar yer aldı. “Elektronik Haberleşme Kesimine Ait Tüketici Hakları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” başlığıyla yayımlanan düzenleme hakkında Bakan Ömer Fatih Sayan, bir açıklama paylaştı.

Twitter hesabı üzerinden açıklama paylaşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, elektronik haberleşme aboneliklerinin e-imza, TC kimlik kartı yahut internet bankacılığı bilgileri ile e-Devlet üzerinden başlatabileceklerini duyurdu. Ayrıyeten gerçek vakitli dijital görüşme ile kimlik doğrulaması yapılarak abone olunabilecek. Bakan Sayan’ın açıkladığı yeni gözetici düzenlemeler şu haldeydi:

Kampanyalarda söz oyunları sonlanıyor, taahhütler şeffaflaşıyor:

  • Elektronik haberleşme sağlayıcılarının “Bu kampanyaya üye olursanız … kampanyasını da onaylamış sayılırsınız.” üzere koşulları artık geçerli olmayacak. Düzenleme ile abone onayı gerektiren süreçler, tek onay altında birleştirilemeyecek, farklı başka onay alınacak. Böylelikle talep olmadan dolaylı yollardan yapılan aboneliklerin önüne geçilecek.
  • Müşteri hizmetleri, kısa bildiri, taşınabilir uygulama, SIM vb. usuller aracılığıyla verilen onaylar, işletmecilerin çevrimiçi süreç merkezinden 7/24 denetim edilebilecek.
  • Davet merkezi tarafından yapılan aramalarda, müşterinin direkt ilgili abone olduğu teyit edilmeden süreç yapılamayacak. Birden fazla sınırı olanlar, başka çizgilerinin süreç yetkililerini sonlandırabilecek. Bilhassa ebeveynlerin yüksek fatura mağduriyetleri engellenecek.
  • TC kimlik kartı yahut çipli pasaport ile yapılan süreçlerde dokümanların fotokopisi alınmayacak. Böylelikle oburlarının kimlik kartları kullanılarak yapılan usulsüzlüklerin önüne geçilecek.
  • Abonelik kontratı yapıldığında tüketiciye kolay ve anlaşılabilir bir taahhütname/sözleşme örneği verilecek. Yeni düzenleme ile taahhütname müddeti en fazla 24 ay ile sonlu olacak. Taahhüdün bittiğine ait tüketicilere bilgilendirme yapılacak.

İnternet suratı sağlanmadığı halde vatandaş, cezasız bir biçimde mukaveleyi fesih edebilecek:

  • Aboneler, hangi süreçlerinin taahhüde terslik oluşturacağı konusunda şeffaf bir halde bilgilendirilecek. Aboneye duyurulan internet suratının sağlanamaması halinde, vatandaşımız ceza ödemeden mukaveleyi fesih edebilecek.
  • Paket, kampanya ve tarifeler tıpkı isimle tanıtılamayacak. Her paket tek bir isimle tanıtılacak ve mümkün baş karışıklıklarının önüne geçilecek. Mevcut, kaldırılan ya da abone alımına kapalı, geçmiş tarifelerin tamamı işletmecilerin web sitelerinde yer alacak.
  • Hizmetleri kısıtlanan abonelere, işletmeciler tarafından yeni fiyat yansıtılması durdurulacak. Fatura gönderimi tercihinde bulunmayan abonelere, kısa iletiyle fatura bilgisi ve fatura linki gönderilecek. Aboneler son 1 yıllık fatura ve kullanım ayrıntılarına ulaşabilecek.

Taahhüt nasıl fesih edilir?

Taahhütlü aboneliğinizi fesih etmek için, abonenin sağlayıcısına ulaşarak fesih bildiriminde bulunabilirsiniz. Fesih bildiriminin sağlayıcıya ulaştığı tarihten itibaren aboneliğinizin kanunen en geç 7 gün içinde sonlandırılması gerekiyor.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder