İnsan beyni Dünya’nın manyetik alanını algılayabiliyor

İnsan beyni Dünya’nın manyetik alanını algılayabiliyor

TM Dijital Haber Merkezi

Yeni yayımlanan bir bilimsel çalışma, insan beyninin bilinçsiz bir seviyede olsa da, dünyanın manyetik alanına cevap verebildiğini öne sürüyor.

eNeuro bilim dergisinde yayımlanan bilimsel araştırmaya göre beynimizin manyetik alanı algılama yeteneğinin herhangi bir şekilde faydalı olup olmadığı belli değil. Bununla birlikte araştırmacılar, yeni bulgunun manyetik algılamanın bir şekilde davranışlarımıza veya mekânsal yönelim gibi yeteneklerimize katkıda bulunup bulunmadığını belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerektiği görüşünde birleşti.

Manyetik algılama, hem omurgasızlar hem de omurgalılar arasında bulunur ve muhtemelen çok uzun zamandır var olan bir kapasitedir. Bazı göçmen kuşlar ve deniz kaplumbağaları gibi canlılar, yön bulmalarına yardımcı olmak için bu algılarını kullanmaktadır.

Yaklaşık 30 yıl önce, bilim adamları insanların benzer kapasiteye sahip olup olmadığını belirlemeye çalıştılar, ancak bir sonuç alamadılar. Bu öncü çabalar sonuçsuz ya da tekrarlanamayan sonuçlar üretti. Bu noktada büyük ölçüde pes eden bilim insanları, manyetik algının insan aleminin dışında bir şey olduğuna kanaat getirdi. İlerleyen yıllarda, hayvanlar üzerindeki çalışmalar gittikçe artan bir şekilde karmaşık nörolojik işlemlerin sonucu olarak manyetik algılamaya dikkat çekti.

Amerikan ordusu tarafından kullanılmak üzere, yeni teknolojiler üretmekle sorumlu ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı bir devlet kurumu olan DARPA tarafından desteklenen ve 34 kişinin katıldığı deneyde, denekler etrafında elektrik yüklü sütunların bulunduğu karanlık bir odaya alındı.

Deneklerin beynindeki tepkiler incelenerek insanların manyetik alan değişimine nasıl tepki verdikleri ölçüldü. Daha sonra deneklerin gözlerinin kapatılması istendi ve bu esnada ortamdaki elektromanyetik alan değiştirildi. Elektroensefalografi (EEG) cihazı ile katılımcıların beyin dalgalarındaki değişim gözlendi.

Yapılan bu deney sonucunda 4 katılımcının manyetik alan değişikliğine tepki verdiği ve Alfa dalgalarında yüzde 60’ı bulan azalmalar gerçekleştiği gözlemlendi. Bu etkileşim yalnızca alan kuzeydoğudan kuzeybatıya kaydırıldığında gözlemlendi.

(Alfa dalgaları, duyularımızı kullandığımızda hızlı bir şekilde azalma eğilimine geçen dalgalar olarak biliniyor)

Bilim insanları deney sonucunu değerlendirdiğinde, 4 kişinin tepki vermesinin, kalan 30 kişinin tepki vermemesinden daha anlamlı olduğunu, beynin farklı algılama biçimleri olduğunu ve bu durumun bazı insanların sağ, bazı insanların ise sol elini kullanmaları gibi olabileceğini söyledi.

Araştırmadaki bilim insanlarından biri olan jeofizikçi Joseph Kirschvink, “Yaklaşımımız sadece beyin dalgası aktivitesine odaklanmaktı. Beyin manyetik alana cevap vermiyorsa, manyetik alanın, birinin davranışını etkilemesinin bir yolu yoktur. Beyin önce hareket edebilmek için bir şeyi algılamalıdır, ‘ekstra-duyusal algı’ diye bir şey yoktur.” dedi.

Manyetik algılamanın hayvanlarda görme, duyma, dokunma, tat, koku, yerçekimi, sıcaklık ve diğerleri gibi normal bir duyusal sistemi olduğunu anlatan Kirschvink, “Bu sistemlerin tümü, bir bilgisayara bağlı bir mikrofon veya video kamera gibi, foton, ses dalgası veya her neyse onu algılayan ve onlardan beyne sinyaller gönderen belirli hücrelere sahiptir. Ancak bilgisayardaki yazılım olmadan mikrofon veya video kamera çalışmayacaktır. İnsan nörofizyolojisinin, büyük olasılıkla manyetite dayanan bir manyetometre ile geliştiğini ve beynin sinyalleri işlemek için kapsamlı bir yazılımı olduğunu biliyoruz.” diye konuştu.

Kirschvink ilerleyen zamanlarda eşik hassasiyetlerini ölçmek de dahil olmak üzere bu kapasitenin biyofiziğini daha iyi anlamak istediğini dile getirdi.

Araştırmada yer alan sinirbilimci Shin Shimojo ise, manyetik algılamayı bilinçli farkındalığa getirmenin mümkün olabileceğine ve tamamen yeni araştırma yönelimlerine yol açabileceğine inanıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Shimojo, “Örneğin, gelecekteki insanların yerleşik bir pusulaya sahip olup olmadığını ve manyetik kuzeyi algılamalarını sağlayan bir dünya hayal edin.” diyor.

Oldenburg’daki Carl von Ossietzky Üniversitesi Biyoloji ve Çevre Bilimleri Enstitüsü’nden Michael Winklhofer, “İnsanlarda ilk kez manyetik alan değişikliklerine açık tepkiler gözlendi. Manyetik alan bilinçli bir şekilde algılanmasa da, beyin alanlarına beyin tepkileri gösteren test çalışması, diğer bilim adamlarını manyetik alanın nöronal aktiviteye neden olduğu mekanizmayı anlamak için araştırmaya davet ediyor.” sözlerini kullandı.

Kuzey Carolina Üniversitesi’nden biyolog Kenneth J. Lohmann, “Büyüleyici ve kışkırtıcı bir çalışma. Diğer bazı hayvanlar Dünya’nın manyetik alanını algılayabiliyorsa, kesinlikle insanların yapabileceği olasılıklar içindedir.” diyerek, bu sonuçların “büyük dikkat” ile yorumlanması gerektiğine inandığını söyledi.

KAYNAK : AKŞAM GAZETESİ

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder