Jandarma Atak, Arma ve Hürkuş’la gücüne güç katıyor

Jandarma Atak, Arma ve Hürkuş’la gücüne güç katıyor

Lojistik hizmetleri kapsamında; birliklerin harekât, görev ve kadro ihtiyaçalarının karşılanması maksadıyla; bütçe imkanları doğrultusunda araçların tedarik planlamaları yapılarak envantere alınan araçlar ve malzemeler harekât önceliklerine göre ihtiyacı olan birliklere tertip ediliyor. Jandarma Genel Komutanlığı 2017 Faaliyet Raporunda Jandarma sorumluluk bölgesinde emniyet ve  asayiş ile kamu düzeninin korunması ve sorumluluk sahasında artan toplumsal olaylara karşı müdahale ihtiyacı ile teröristle mücadele harekâtı görevlerinde kullanılmak üzere tedarik edilen araçların öne çıkanlarına yer verildi.

Tedarik edilen araç ve gereç listesi

Mayına Karşı Korumalı Zırhlı Muharebe Aracı Cirit Füze sistemi Monteli 6×6 ZMA Zırhlı Komuta Kontrol Aracı Mayına Karşı Korumalı Zırhlı Ambulans Aracı Mayına Karşı Korumalı Taktik Tekerlekli Araç Balistik Korumalı Personel Aracı Zırhlı Minibüs Mukavemetli Uzaktan Kumandalı Loder Devriye Müdahale Aracı Pick-UP Araç 4×4 Komuta Kontrol Araç Trafik Aracı Sivil Binek Araç Motorsiklet Orta ve Ağır Kurtarıcı Araç Trafik Tim Aracı Maketi Gece Görüş Gözlüğü A100 Termal Silah ve El Dürbünü, Gündüz Görüş Silah Dürbünü Lazer Hedef İşaretleme Cihazı Balistik Koruyucu Başlık, Kalkan, Sperlik Takımı Koruyucu Yelek, Şeffaf Kalkan KBRN Gaz ve Koruyucu Elbise Takımı Keskin nişancı Tüfeği, Milli Piyade Tüfeği, Modern Makineli Tüfek, Av Tüfeği Çatal Ayaklı RPG-7, Bombaatar, Havan Modern Makineli Tabanca

Dikkat çeken detay Otokar Arma

Jandarma Genel Komutanlığı’nın 2017 Yılı Faaliyet Raporu’nda en dikkat çeken ayrıntılar şüphesiz, Cirit Füze Sistemi monteli 6×6 ZMA ve Mayına Karşı Korumalı Zırhlı Muharebe Aracı. Listenin yer aldığı sayfanın yanında Zırhlı Muharebe aracı olarak Otokar ürünü Arma 8×8 ZMA yer alıyor, ancak  raporda Cirit monteli 6×6 ZMA görüntüsü bulunmuyor. Otokar önceki yıllarda Jandarma’ya Arma 6×6 hibe etmişti. Cirit Füze Sistemi monte edilmek üzre seçilen platform, Jandarma Genel Komutanlığı’nın yabancı olmadığı Arma 6×6 olması sürpriz olmadı.

Havacılık Faaliyetleri   Silahlı HÜRKUŞ-C Uçağı Tedarik Projesi Devam Ediyor

Helikopterleringüdümlü füzelere karşı korunmasını sağlamak maksadıyla başlatılan ve Genelkurmay Başkanlığı koordinesinde SSM tarafından yürütülen Helikopter Elektronik Harp Sistemleri Projesi, • Helikopterlerin daha hassas ve güvenli seyrüsefer ile emniyetli uçuş yapabilmeleri, diğer kuvvetlerle müşterekliğin sağlanması ve kriptolu muhabere yapılabilmesi maksadıyla yürütülen Jandarma Helikopter Modernizasyon Projesi, • Emniyet ve asayiş ile kamu düzeninin sağlanması, kaçakçılığın men ve takibi gibi görevlerde, Jandarma Havacılığının etkin olarak kullanılması maksadıyla Genel Maksat ve Taarruz Helikopteri Alımı ile Hafif Saldırı/Keşif Uçağı Alımı projesi devam ediyor. • Helikopterlerin daha hassas ve güvenli seyrüsefer ile emniyetli uçuş yapabilmeleri, diğer kuvvetlerle müşterekliğin sağlanması ve kriptolu muhabere yapılabilmesi maksadıyla yürütülen Jandarma Helikopter Modernizasyon Projesi çalışmaları kapsamında SSM ile Aselsan arasında sözleşme imzalanmış, S-70, MI-17 ve AB-205 helikopterlerinin modernizasyonu 2018 yılında tamamlanması planlanıyor. • Helikopterlerin güdümlü füzelere karşı korunmasını sağlamak maksadıyla başlatılan ve Genelkurmay Başkanlığı koordinesinde Savunma Sanayii Müsteşarlığınca yürütülen Helikopter Elektronik Harp Sistemleri Projesine yönelik Aselsan ile sözleşme imzalanmış, üretimi yapılan elektronik harp sistemlerinin S-70 ve MI-17 helikopterlerine entegrasyon faaliyetleri devam ediyor. • Mi-17 Helikopterlerinin Ömür Uzatma Faaliyetleri ve Depo Seviyesi Bakım Projesi faaliyetleri Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile koordineli olarak yürütülüyor. Projenin tahmini maliyetinin 60.000.0000 ABD Doları olması bekleniyor. • Acil harekat ihtiyacı kapsamında Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yürütülen S -70i Sikorsky Helikopter tedariki projesinde son aşamaya gelinirken, helikopterlerin 2018 yılı ortasında teslim alınması planlanmakta. • Asayiş ve güvenlik hizmetlerine yönelik başlatılan Taarruz Helikopter Projesi çalışmaları devam etmekte, ilk parti helikopterlerin 2018 yılı ortasında teslim alınması planlanmakta, ( J-1453 kuyruk numaralı ilk T129 Atak Helikopteri 23 Şubat’ta Jandarma Genel Komutanlığı hizmetine girdi.) pilot ve teknisyenlerin eğitimleri ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile protokol çalışmaları devam etmektedir. • Yakın hava ateş desteği ihtiyaçlarının karşılanması maksadıyla başlatılan Silahlı HÜRKUŞ-C Uçağı Tedarik Projesi çalışmaları devam etmektedir.

Mi-17 Simülatörü tamamlandı

Ayrıca, Pilot ve Seyrüsefer Subayı Kurslarında kokpit içi uygulama eğitimlerinin daha etkin, verimli ve düşük maliyetli yapılması maksadıyla birlik imkanları kullanılarak Mi-17 Helikopteri Eğitim Simülatörü çalışmaları tamamlandı ve kullanıma sunuldu.   (DefenceTürk)

 

KAYNAK : STAR GAZETESİ

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder