International Data Corporation ( IDC ), 2021 yılı 3. çeyreği için cep telefonu pazar sevkiyatlarını içeren çalışma raporunu yayınladı. Rapor, üçüncü çeyrekte 331,2 milyon akıllı telefonun sevk edildiğini ve yıllık yüzde 6,7 düşüş gösterdiğini ortaya çıkarıyor.

Açıklanan sonuçlar, analistlerin 2021’in üçüncü çeyreği için yüzde 2,9’luk düşüş beklentilerinden daha da kötü. Rapor, düşüşün başlıca nedenleri olarak küresel tedarik zinciri sorunları, bileşen eksikliği ve mevsimsel faktörleri gösteriyor.

Hammadde krizi akıllı telefon sektörünü de etkiledi

Açıklanan rapor, Orta Avrupa, Doğu Avrupa ve Asya-Pasifik bölgesi ( Japonya ve Çin hariç ) gibi bölgelerin yıllık yüzde 23,2 ve yüzde 11,6 ile en büyük düşüşü gördüğünü de belirtiyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Batı Avrupa ve Çin gibi pazarlara geçtiğimizde ise sırasıyla; yüzde 0.2, yüzde 4.6 ve yüzde 4.4’lük genel bir düşüş gördü. Bu bölgelerde düşüşün az olma nedeni ise, tedarikçiler tarafından o bölgelere daha fazla değer verilmesi olduğu iddia ediliyor.

Güney Koreli dev Samsung, bu yılın üçüncü çeyreğinde pazar payının yüzde 20,8’ini kapsayan; 69 milyon adetlik sevkiyatla pazar lideri olmaya devam ediyor. Şirket, 2021 yılının 3. çeyreğinde yıllık yüzde 14,2 düşüşe tanık oldu.

Apple, 50,4 milyon sevkiyat ve yüzde 15,2 pazar payı ile ikinci sırada yer alıyor. Öte yandan yıllık yüzde 20,8 artış kaydediyor. Çinli teknoloji devi Xiaomi, 44,3 milyon adet sevk ederek yüzde 13,4 pazar payı elde etti. Fakat yüzde 4,6 düşüş kaydetti.

Vivo ve OPPO, sırasıyla 33,3 milyon adet ve 33,2 milyon adet sevkiyatla; yüzde 10,1 ve yüzde 10 pazar payları ile dördüncü sırada yer aldı. Üçüncü çeyreğin sonunda Vivo’nun sevkiyatları yıllık bazda yüzde 5.8 artarken; OPPO’nun sevkiyatları yıllık bazda yüzde 8,6 arttı.

Çin pazarında Vivo yüzde 23 pazar payıyla lider olurken; OPPO yüzde 20 pazar payıyla ikinci sırada yer alıyor. Honor ve Xiaomi, sırasıyla yüzde 15 ve yüzde 14 pazar payı ile; üçüncü ve dördüncü sırada bulunuyor.

Siz bu düşen küresel akıllı telefon sevkiyatları hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu durum tüketici tarafını nasıl etkiler? Fikirlerinizi yorum kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
REKLAM
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});