Monster Tulpar T7 v20.4 Dizüstü Oyuncu Bilgisayarı İncelemesi

Monster Tulpar T7 v20.4 Dizüstü Oyuncu Bilgisayarı İncelemesi

Monster Tulpar T7 v20.4 modeli 17.3 inçlik, 1080p çözünürlükte çalışan, 144Hz ekran tazelemeye sahip bir ekranla donatılmış. Çerçeveler yanlarda oldukça ince, ancak üst ve alt nispeten kalın diyebiliriz. 30,5 mm kalınlığında ve 2.5 kg ağırlığındaki bilgisayarın, adaptörüyle birlikte toplam ağırlığı 3 kilo.

Bilgisayarın kasası tamamen plastikten yapılmış ve klavyedeki tuşlara bastığınızda hafif içe doğru bir esneme yapıyor. Monster bu bilgisayara tam boy, nümerik tuş takımlı bir klavye koymuş. Bu klavye RGB tek bölge aydınlatmasına sahip.

Monster Fiyatı İçin Tıklayınız

Bilgisayarın altına ve yanlarına baktığımızda çift fanlı ve 4 sıcak hava çıkış noktası olduğunu görüyoruz. Alt kısımda havalandırma noktaları geniş tutulmuş.

Kasanın tamamı siyah renkte. Monitör arkasında yanan yeşil Monster logosunu ve klavye üzerindeki yeşil çizgiyi takip eden Monster yazısını görüyoruz.

Tiger Lake-H Serisi İşlemciler

Intel Tiger Lake işlemciler genelde hep 4 çekirdekli ve sadece Ultrabook’larda ya da güç tasarrufu odaklı mobil cihazlarda kullanılan modeller olurdu. Ama Mayıs 2021’de Intel Tiger Lake-H ailesini duyurdu ve işlemcilerin güçlendirilmiş hallerini de bizlerle paylaştı.

Tiger Lake kod adını ilk defa duyanlar için bu işlemci ailesinden biraz bahsetmek istiyorum. Tiger Lake’in en büyük özelliklerinden biri, 2016 yılından beri 14nm üretim teknolojisiyle üretilen Skylake iterasyonlarından farklı bir mimariyi kullanması ve 10nm’de üretilen bir işlemci ailesi olması. 

Tiger Lake, Intel’in Skylake’ten farklı bir mimariyi kullanarak ürettiği ilk işlemci değil, bu unvan Ice Lake’e ait. Ice Lake işlemciler de maalesef sadece 4 çekirdekli modellerini görebildiğimiz ve güç tasarrufu odaklı işlemciler olmaktan öteye gidemedi. Bunun en büyük sebebi Intel’in 10nm’de yaşadığı problemler oldu.

Intel’in ilk 10nm mobil işlemcileri olan Ice Lake’e baktığımızda en dikkat çeken özelliğinin yüksek IPC yani tek çekirdek performansı olduğunu görüyoruz. Bunu da Sunny Cove isimli yepyeni bir mimari ile başardı Intel. Tiger Lake’e geldiğimizde kullanılan mimarinin daha da geliştiğini ve Willow Cove adını aldığını görüyoruz.

Intel Willow Cove mimarisi ile tek çekirdek performansını daha da artırmayı başarmış. Yani bugün karşımızda tek çekirdek performansı canavarı bir işlemci ailesi var. Öyle ki CPU-Z uygulamasındaki tekli ve çoklu çekirdek performans testine soktuğumda tek çekirdekte 602 puan gördüm. Bir dizüstü bilgisayarı için bu inanılmaz bir değer.

Tiger Lake ailesinde skalanın en üstüne bakarsak 8 çekirdek ve 16 izlekli 11980HK’yi görüyoruz. Bugün inceleyeceğimiz Monster Tulpar T7 v20.4’te ise yine bu aileden 8 çekirdekli, 16 izlekli 11800H işlemcisi kullanılmış. 2.5 Ghz temel çalışma frekansı, 4.6 Ghz çift çekirdek turbo, 4.5 Ghz 4 çekirdek turbo ve tüm çekirdekler için 4.2 Ghz turbo frekanslarına sahip. Oyunlarda 4.2 Ghz Turbo çalışma hızlarını koruyor.

Tiger Lake işlemcilerinin bir diğer güzel özelliği de bütünleşik Thunderbolt 4 kontrolcü içermeleri. Tiger Lake işlemci ailesiyle birlikte Intel, Thunderbolt kontrolcüleri anakart üzerinden alıp direk işlemcinin içine gömmüş. Bu Thunderbolt 4’ü çok daha yaygın hale getirmekle kalmıyor, gecikmeyi azaltıp belirli kullanım senaryolarında çok büyük performans getirileri sunuyor. Örneğin harici ekran kartları kontrolcünün işlemci içinde olduğu Tiger Lake işlemcilerde daha yüksek FPS veriyor. Yani bir kaç yıl sonra bilgisayarınızın ekran kartının performansı yetmemeye başladığında dizüstü bilgisayarınızla harici ekran kartı kullanmayı planlıyorsanız bu önemli.

Dahili Intel XE Ekran Kartı

İşlemci içindeki dahili ekran kartı Intel’in yeni geliştirdiği Xe mimarisinden, 32 işlem birimine sahip ve 1450 Mhz hızda çalışıyor. Daha önce de Xe dahili ekran kartlarının kullanıldığı işlemciler olmuştu. Bu mimari bir miktar daha performans artışı ve daha gelişmiş video çözümleme desteği sunsa da, harici ekran kartının yerini alabilecek ölçüde değil.

Harici Nvidia RTX 3060 6 GB Ekran Kartı

Bu da bizi bu bilgisayardaki harici ekran kartı Nvidia Geforce RTX 3060’a getiriyor. Bu kart 6 GB GDDR6 bellekle geliyor. Monster bu kartı Max-Performance modunda yani 115W TDP ısıl değeriyle kullanıyor. Nvidia eskiden dizüstü ekran kartlarında performans/güç tasarrufu seviyesini çok daha basit ibarelerle gösterirdi. 30 serisi ekran kartlarında durum biraz karmaşıklaştı.

Bugün dizüstü bilgisayarlarda 80 W’dan 115 W’a kadar farklı TDP seviyesinde RTX 3060 bulunuyor. Dolayısıyla müşteriyi ne aldığı konusunda bilgilendirmek de üreticiye kalıyor. Monster’ın ekran kartının TDP değeri detayını belirtmesi doğru bir adım.

Bu kart doğrudan Tiger Lake işlemciye PCI-Express x16 4.0 veri yoluyla bağlı. Performansı konusunda 1080p oyunculuk için en güncel oyunlarda bile grafik detayları yüksekte çalıştırmak için yeterli bir kart diyebiliriz. Zaten testlerimizde sonuçları göreceksiniz.

Depolama ve Bellek

Depolama ve bellek, Monster dizüstü bilgisayar satın alırken özelleştirebildiğiniz kısımlardan olmuştur hep, yani ihtiyacınıza göre bunları artırıp azaltabilirsiniz. Bize gelen inceleme ürününde 500 GB Samsung PM9A1 Nvm-Express SSD kullanılmış. Bu SSD için Samsung 980 Pro’nun OEM versiyonu diyebiliriz. Bu model 4. nesil PCI-Express ve x4 hat kullanan yüksek performanslı bir SSD. Crystal Disk Mark okuma/yazma testlerinde 6766 MB/sn ardışık okuma ve 4854 MB/sn ardışık yazma gördük.

Bilgisayarın arka kapağını açtığımızda 2 tane m2 yuva gördük. Bunlardan üstteki yuva PCI-Express 4.0 x4 desteklerken, alttaki 3.0 x4’e kadar destekliyor.

Bize gönderilen üründeki iki bellek yuvasına birer adet 16 GB 3200 Mhz Samsung bellek modülleri takılmıştı. 32 GB bellek oyun oynamanın yanı sıra, Adobe Premiere’de video düzenlemek ya da After Effects’de videolarına animasyonlar eklemek isteyenler için tavsiye ettiğimiz minimum kapasite.

Monster BIOS ekranında bellek frekansını seçebilmemiz için seçenek koymuş. Bunu DRAM Gear Mod adıyla görebiliyoruz. Buradaki birinci seçenek belleği 2933 Mhz’de çalışacak şekilde ayarlarken, ikinci seçenek 3200 Mhz’e getiriyor.

Ağ Özellikleri

Cihazın ağ özellikleri de etkileyici. Artık her geçen gün daha çok bilgisayarda gördüğümüz ve memnuniyetle karşıladığımız 2.5Gigabitlik ethernet yuvası var. Monster burada Realtek RTL8125 kontrolcü kullanmış.

Kablosuz ağda Intel AX201 yongası tercih edilmiş bu da WI-FI 6 ve Bluetooth 5.1 desteği sunuyor. Hem kablolu, hem kablosuz ağ ile oldukça hızlı ve stabil bağlantılar kurabiliyorsunuz. 

Pil Testleri

Pil ömrü ve adaptör konusunda T7 v20.4’ü o kadar da etkileyici bulduğumu söylemem. 4 hücreli 4100 mAh ya da 62,32W/h lityum polimer pil tercih edilmiş.

Bilgisayarı PC Mark 10 pil testlerine soktuk ve oyun odaklı pil testinde 52 dakika dayanıyor, ortalama kullanım testinde 2 buçuk saat kadar dayanıyor. Test boyunca klavye aydınlatması kapalıydı ve ekran parlaklığı %50’deydi.

Bu sonuçları yorumlamak gerekirse, zaten bilgisayarın içindeki işlemci ve ekran kartı yüksek performanslı oldukları için pili resmen içiyorlar. Uzun pil ömrü ve oyun bilgisayarı pek yan yana gelmeyen iki kavram.

,Adaptör FSP marka, kaliteli güç kaynaklarıyla bildiğimiz bir marka. Ağırlığı 580 gram, 180W güç sağlayabiliyor.

G/Ç Yuvaları

Bilgisayarın yanlarında ve arkasında yuvaları bulunuyor. Adaptör arkaya takıldığında pek göz önünde olmadığı için daha estetik duruyor. Yuvaların detaylarına gelirsek, sol tarafta bir USB 2.0 yuvası, ayrıca kulaklık ve mikrofon yuvaları görüyoruz. Buradaki USB yuva kullanıcıların çoğu tarafından fare takmak için kullanılacaktır.

Arkada adaptör girişi, 2.5 Gigabit ethernet yuvası, HDMI 2.1 yuvası ve Thunderbolt 4 destekli USB Tip-C yuvası var. Bu yuva 40 Gigabit hıza sahip. HDMI 2.1 yuva bulunması gerçekten hoşuma gitti, çünkü bu sürüm 4K 120Hz ve 8K 60Hz’e kadar destek veriyor. Bununla birlikte HDMI 2.1 VRR ya da Variable Refresh Rate yani değişken ekran tazeleme hızı ile ALLM ya da Auto Low Latency Mode yani otomatik düşük gecikme modu gibi özellikleri de destekliyor. Bu özellikler oturma odasındaki büyük ekranlı TV’sinde oyun oynamak isteyenler için bu dizüstü bilgisayarı Playstation 5 eşdeğeri performansta bir konsol alternatifi yapıyor.

HDMI yuvasına ek olarak Thunderbolt 4 destekli Tip-C yuvasından DisplayPort çıkışı alabiliyorsunuz. Maalesef Monster hangi DisplayPort sürümü olduğunu belirtmemiş, ancak tahminimiz 1.4 olduğu yönünde.

Sağ tarafta 2 adet USB 3.1 gen1 yuvası ve SD kart okuyucu bulunuyor. Buradaki USB yuvaları 5 Gbps hızında ve hafıza kartı da USB3.0 veri yolu üzerinde. Hızlı bir SD kart ile yaptığımız testlerde 90 MB/s üzeri okuma hızları gördük. Fotoğrafçılar ve video editörleri için iyi haber. Fakat belki buraya 1-2 tane de 10 Gigabitlik USB yuva eklenebilirmiş.

Ekran Paneli

Bilgisayarın ekranında kullanılan teknoloji IPS, 178 yatay ve dikey izleme açıları var ve parlaklığı 300 nit. Yaptığımız testlerde %90 sRGB, %65.4 Adobe RGB, %69.1 DCI-P3 renk gamutlarını kapsadığını gördük. Bu değerler ışığında panele bir grafik tasarımcı paneli diyemiyoruz. Ancak oyunculuk ve günlük kullanım için fazlasıyla yeterli.

Soğutma

Bilgisayarın alt kapağını söktüğümüzde çift fanlı soğutma sistemini, 5 bakır ısı borusunu ve bu ısı borularına bağlı 4 alüminyum kanatçıklı ısı değişim üniteleri olduğunu görüyoruz. 115 W TDP ekran kartı ve 45 W TDP işlemciyi soğutmak için gerekli parçalar.

Monster Kontrol Merkezi Uygulaması

Monster Kontrol Merkezi uygulamasında 3 güç modu seçebiliyorsunuz: Ofis modu, Oyun modu ve Turbo mod. Bu modlar işlemcinin ve ekran kartının voltajını, çalışma frekansını ve güç bütçelerini ayarlayarak ideal performans/gürültü oranını elde etmenizi sağlıyor. Ofis modunda bilgisayar boştayken hiç ses çıkarmıyor. Yine bu ofis modunda boşta işlemci sıcaklıkları da 26 derecelik ortamda 45 ile 50 derece arasında seyrediyor.

İsterseniz her iki fan için de özel eğriler yapabiliyorsunuz. Akıllı Güç Kontrolü diye bir kısım da eklenmiş. Burada ileri seviye güç ayarları yapabiliyorsunuz, sistem bileşenlerine ince ayar çekebiliyorsunuz.

Turbo modda sistem biraz gürültülü çalışıyor. Buradaki Turbo fanı açtığınızda kulaklık kullanmak şart oluyor diyebilirim. Bence ideali oyun modunda kullanmak ve kendi gürültü toleransınıza göre her iki fana da özel eğriler yapmak.

Oyun Testleri

İlk testimiz Ultra grafik ayarlarında yaptığımız Doom Eternal. Yakın zaman önce Doom Eternal’a gelen güncellenemeyle Ray Tracing özelliği de oyuna dahil edildi. Ancak çok yüksek ekran kartı belleği gereksinimi olduğu için bu özelliği açamadık. Ortalama 121 FPS ile gayet akıcı bir oyun tecrübesi elde ettik ve grafikler de Ultra ayarda hoş bir görüntü sunuyor. Bu testimizde işlemci ve ekran kartı sıcaklıkları 82 ile 84 derece arasında seyretti.

İkinci test olarak yüksek grafik ayarlarını seçtiğimiz Mount&Blade 2: Bannerlord’da özel bir savaş başlattık. Biz Khuzait olup 200 atlı okçu aldık, karşıya da imparatorluğu seçip 200 piyade koyduk. Yani bayağı büyük ve bilgisayarı zorlayacak bir savaştı ve ortalama 95 FPS gördük. Ekran kartı 84 derece, işlemci de 81 dereceye kadar çıktı.

Ultra grafik ayarlarında test ettiğimiz PUBG ise ortalama 123 FPS sonucunu verdi. İşlemci sıcaklığı 73 derecelerde seyrederken, GPU 76 dereceydi. Son testimiz CS:GO’da ise ekranda ortalama 230 FPS gördük.

Testlerin bir ortalamasını alıp konuşmak gerekirse, sıcaklıklar 80-85 arası arası seyretti. Bu değerler güç modu ve fan Turbo moddayken elde edildi, ortam sıcaklığı da 26 dereceydi.

Sonuç Değerlendirmesi

Monster Tulpar T7 v20.4’ün çok iyi bir fiyat/performans ölçeği yakaladığını söyleyebilirim. Bize gelen test ürününde 32 GB bellek vardı. Fakat Monster’ın sitesinden bakarsanız varsayılan olarak 16 GB bellek ve 500 GB SSD ile 15.000 TL satış fiyatı olduğunu görebilirsiniz. Eğer profesyonel uygulamalarla işiniz yoksa 16GB işinizi görecektir.

8 çekirdekli Tiger Lake işlemcisi hem profesyonel ihtiyaçlara cevap verecek nitelikte, hem de oyunlarda yüksek performans gösteriyor. Oyunlarda sık sık 90 hatta 100 dereceyi gören eski nesil Intel işlemcilere göre bir miktar performans ve verimlilik iyileştirmesi sunuyor. 

Nvidia RTX 3060 da 1080p ve yüksek ayarlarda akıcı bir oyunculuk için tercih edilebilecek bir kart. Eğer Dota, PUBG, Apex Legends gibi rekabetçi oyunculukla da ilgileniyorsanız, 144Hz tazeleme hızlı panel güzel bir ayrıntı olmuş diyebiliriz.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder