Safkan bir aksiyon oyunu: Gears 5

Safkan bir aksiyon oyunu: Gears 5

Microsoft’un konsolu Xbox One‘a özel bir oyun serisi olan Gears of Wars ailesinin en son oyunu Gears 5, 6 Eylül’de sadece konsol için değil aynı zamanda bilgisayar için de piyasaya çıktı.

Oyun piyasaya çıktığı günlerde süper bir kampanya yapan Microsoft, 2 aylık Ultimate Game Pass aboneliği için 11.99 TL’lik bir imkan sunmuştu. Ultimate Game Pass aboneliği ile birlikte oynanabilen oyun yukarıda bahsettiğim gibi hem Xbox One ailesi hem de PC bilgisayar üzerinde eş zamanlı oynanabiliyor.

Safkan bir aksiyon oyunu: Gears 5

Daha önce serinin adı Gears of War olduğundan Gears 5, bir önceki oyun olan Gears of War 4‘in hikayesini devam ettiriyor. Önceki oyundan farklı olarak bu oyunda ana kahramanımız Kait Diaz. Ancak oyun iki bölümden oluşuyor: Oyunun birinci bölümünde JD liderliğinde Kait‘in de olduğu bir ekiple Şafağın Balyozu (Hammer of Dawn) uydularından birini tekrar çalışır hale getirmek için yollara koyuluyoruz.

Birkaç kısa bölümlük maceradan sonra Yerleşim 2‘yi Kait Diaz‘ı kontrol ederek gidiyor ve asıl macera burada başlıyor. Oyunda bir yandan Kait‘in iç dünyasına yolculuk yaparken geçmişte yaşadığı bazı deneyimleri de öğreniyoruz. Oyun ilerledikçe öğrendiklerimiz de artıyor. Daha fazla detay vermeyeyim ki hala oynamayan varsa keyfini bozmayayım.

Dünya parçalanıyor. Güruh, Koalisyon’un robot ordusunu yok etmiştir ve insan şehirlerine doğru inmektedir. Tehlike yaklaşırken Kait Diaz, düşmanla olan bağlantısını ortaya çıkarmak için ayrılır ve Sera için en büyük tehlikenin kendisi olduğunu öğrenir.

Gears 5 Türkçe desteği ile geldi

Gears 5 aynı zamanda Türkçe altyazı desteği de sunuyor. Bu da Microsoft’un Türkiye’ye verdiği önemi gösteriyor. Ayrıca konuyu daha rahat anlama ve olayları çok daha iyi kavramanızı sağlıyor. Bu bakımdan Microsoft Türkiye‘ye bir alkış gönderiyorum buradan. 

Oynanabilirlik

Gears 5, serinin önceki oyunlarında olduğu gibi ‘saklanmalı’ bir mantıkla oynanıyor. Oyunun belli bölümlerinde canavarlar karşımıza çıkıyoruz ve temelde ‘önümüze gelene bir tekme’ modunda ilerleyerek oyundaki maceramızı sürdürüyoruz. Bu sürekli çatışma mekaniği oyun içinde bazı akıcı videolarla desteklendiği için adeta bir filmde ilerliyor gibi hareket edebiliyorsunuz. Bu da serinin alemeti farikası haline gelen aksiyonun hiç düşmemesini sağlıyor. Ayrıca oyunda ana karakterimiz Diaz‘in sanrıları ve zaman zaman gördüğü hayaller de çok iyi yansıtılmış.

Uçan drone robot Jack

Önceki oyundan en önemli farklardan biri ekibe artık Jack isimli drone/robot karışımı bir yardımcının eklenmiş olması. Bu Jack bazı sınırlı özelliklere sahip ve bazı bölümlerde ilerleyebilmek için bu özellikleri aktif etmiş olmak gerekiyor. Bu özellikler arasında görünmezlik, şok silahı ve iyileştirme yer alıyor. Bunları oyun içinde yerinde ve zamanında kullanınca düşmanları çok daha hızlı ve kolay alt edebiliyorsunuz. Ayrıca Jack‘in bu özelliklerini oyun içinde sağda solda bulduğunuz bazı bonuslarla geliştirebiliyorsunuz. O yüzden etrafta dolaşırken işe yarar şeyleri toplamanızı öneriyorum.

Gears 5 oyun modları

Gears 5‘te Karşılıklı, Kaçış ve Sürü olmak üzere 3 farklı çoklu oyuncu modu var. Bunların bazılarına aynı oyunu oynayan farklı arkadaşlarınızı da yanınıza alabiliyorsunuz. Örneğin Sürü modunda 50 dalga boyunca düşmanlar geliyor ve çevrimiçi diğer oyuncularla beraber onları yenmeye çalışıyorsunuz. Kaçış modunda ise üç kişilik bir ekip ve dört farklı haritada düşmanın ininden (orijinalde Hive olarak geçiyor) kaçmanız gerekiyor.

Bu arada oyunda bazı modlarda Jack‘i kontrol ederek de oynayabiliyorsunuz. Jack‘i kontrol etmek değişik bir deneyim sunuyor.

Sınırlı açık dünya

Gears 5‘in bazı bölümleri açık bir dünyada geçiyor. Bu açık dünyada bazı bonus görevlerimiz de var. Bunları yapmazsak da oyunda ilerleyebiliyoruz ama yaptığımızda bazı ek bonuslar kazanabiliyoruz. Ne yazık ki bu bonusların çok bir faydası olmuyor. Jack‘in bazı özelliklerini geliştiriyor ya da farklı bir silah alabiliyoruz. Hepsi bu.

Yeni oyuncağımız: Skiff

Ancak bu açık dünya epey büyük olduğu için oyuna Skiff adı verilen ve rüzgar gücü ile hareket eden ilginç bir araç eklenmiş. Bu aracı Diaz kontrol ediyor. Bize bu macerada eşlik eden Del ise yolcu olarak yanımızda yer alıyor. Skiff‘i kontrol etmek zor değil ve epey hızlı gidebiliyor. Buzlu ve karlı bir açık dünyada ilerlediğimiz için Skiff‘in tekerlekleri kayak takımı şeklinde tasarlanmış. Skiff sadece gezinti için değil aynı zamanda silah taşımak için de kullanılabiliyor. Sağda solda bulduğunuz ağır silahları Skiff‘e yükleyebiliyor ve gerektiğinde alıp kullanabiliyorsunuz.

Açık dünyada Skiff ile bir o yana bir bu yana gezmek çok eğlenceli. Oyuna hareket katan güzel bir detay olmuş.

Oyundaki silahlar

Gears 5‘teki silahlar oyunun önceki sürümlerinden farklı değil. Özel timin kullandığı önceki oyunlarda kullandığı silahlar burada da elinizin altında. Ayrıca yok ettiğiniz düşmanların silahlarını da alabiliyorsunuz. Silah konusunda dikkat etmeniz gereken önemli bir konu var: Silahların mermileri bitiyor ve eğer etrafta olan mermileri almazsanız silahın bir işlevi kalmıyor. O yüzden hareket ederken mermi bulma ihtimaliniz olan silahları almanızı öneririm. Bazı ağır silahlar yoğun düşman ya da boss (büyük düşman) geldiği sırada alınabiliyor. Bunların mermisi sınırlı yok etme gücü yüksek olduğundan onları da kaçırmamanızı öneririm. Yani ilerlerken etrafa güzelce göz atmayı unutmayın.

Oyundaki tabancadan testereli tüfeklere (ki oyunun önemli silahlarından biri), demir diskler atan tüfeklerden demir çubuklara kadar birçok silah kullanabiliyorsunuz. Her silahın kendine göre avantaj ve dezavantajları var. 

Gears 5 nasıl bir deneyim sunuyor

Gears 5, normalda sadece PC’de yaşaya bileceğiniz safkan bir aksiyon deneyimini konsolo da getiren bir oyun olmuş. Serinin önceki bölümlerinde yaşanan deneyimi aynen devam ettiren oyun ufak tefek değişiklik ve eklentilerle bu deneyimi biraz daha ileri taşımış. Geliştirici firma Coalition, güzel bir iş çıkarmış ve serinin genleri ile oynamadan deneyimi bir üst seviyeye çıkarmayı başarmış.

Oyunda modellemeler çok başarılı. Sunulan atmosfer ise üst düzeyde. Bazen karlı dağların kenarlarında bazen de karanlık madenlerde ilerlerken o ortamı bire bir yaşıyorsunuz. Ayrıca oyun içinde bazı yerlerde hazırlanan videolar falan o kadar gerçekçi ve akıcı ki nerede oyundasınız nerede videoda karışıyor.

Gears 5’in beğenmediğim yönleri

‘Hatasız kul olmaz’ misali Gears 5‘in de ufak tefek hataları var. Gears of War 4‘ü yakın zamanda oynamış biri olarak sürekli saklan, ateş et ilerle mantığının bir süre sonra sıkmaya başladığını söyleyebilirim. Hatta bu kendini tekrar etme modu o kadar belli oluyor ki geniş bir alan ve arkasına saklanacak bir şey gördüğünüzde ‘aha çatışma başlamak üzere’ diyorsunuz.

Ayrıca ortamların modellemeleri gayet güzel olsa da örneğin bazı nesnelere çarptığınızda fizik kurallarına aykırı bir şekilde hareket ediyorlar ya da çok küçük bir hareketle hareket edebiliyorlar. Ayrıca bazı bölümlerde eğer hızlı ilerlerseniz ekip arkadaşınız Del ve robotunuz Jack ortadan kaybolabiliyor. Bir olayın olduğu yerde ise aniden ortaya çıkabiliyorlar. Oyunda bulunan ek görevlerin de biraz zayıf kaldığını düşünüyorum. Bu görevleri yaptığınızda çok bir fayda sağlamaması beni hayal kırıklığına uğrattı. 

Eh ‘bu kadar kusur kadı kızında da olur’ diyorum. Gears 5‘in sunduğu macera ve aksiyon hatırına bunların katlanılabilir sorunlar olduğunu belirteyim.

KAYNAK : Teknolojioku

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder