Steam Deck Windows 10 Kurulum Rehberi

Steam Deck Windows 10 kurulumu

Steam Deck Windows 10 Kurulum Rehberi

Bu rehberimizde Steam Deck oyun konsoluna adım adım Windows 10 işletim sistemini nasıl kuracağınızı gösteriyoruz. Hazırsanız başlayalım!

2003 yılında Valve Corporation tarafından hayata geçirilen ve günümüz bilgisayar oyunlarının mimarı olan Steam, gün geçmiyor ki yeni bir özelliği hayata geçirsin. Taşınabilir PC/konsol konseptli Deck’i tasarlayan Valve, cihazı Windows ile uyumlu yapmak için kolları sıvamış durumda. İşlemlere geçmeden önce birazcık konsol hakkında bilgilere göz atalım.

Steam Deck, Valve tarafından geliştirilmiş bir taşınabilir oyun konsoludur. Aynı zamanda Sony ve Nintendo gibi firmaların taşınabilir sistemlerinin üzerine geliştirimeler inşa edilerek sunulmuştur.

Teoride günlük kullanımda pek çok oyunla sorunsuz çalışacak bir konsol olarak dizayn edilen Steam Deck, pratikte hâlâ popüler yapımların neredeyse tamamına destek sağlamıyor. Bununla birlikte cihaz, Valve’nin kendi işletim sistemi olan SteamOS yüklü olarak geliyor. SteamOS bir Linux dağıtımı olduğundan (Ubuntu, Kali vb.) oyun uyumluluğu açısından birazcık geride kalıyor.

Valve’ın zamanla güncellemeler sunarak oyun sayısını hızla artırmaya devam edeceğinin altını çizmekle birlikte şu dönemde 520 civarı oyunun Deck ile oynanabileceği ifade ediliyor. Ancak dikkat ederseniz sürekli Valve ve Steam ibarelerini kullanıyoruz. Diğer platformlar nerede? SteamOS işletim sistemi her oyun platform yazılımına destek sağlamıyor. Örneğin Epic Games, Origin veya EA Destkop Beta gibi gerekli platformların desteğinin zamanla geleceği düşünülse de şu an için mevcut değil.

İşte rehberimiz tam da burada devreye giriyor. Steam Deck Windows 10 yüklememizdeki yegâne sebep alternatif platformların yazılımlarını cihazda çalıştırabilmek olacak. Steam dışı olarak tabir edilen platformların oyunlarını oynayabilmek için Windows işletim sistemi şart.

Yaşanan son gelişmelerde “diğer platform” olarak tabir ettiğimiz xCloud ve Xbox Game Pass Deck’te kullanılabilir oldu. Geçtiğimiz ay Valve Yönetim Kurulu Başkanı Gabe Newell Microsoft ile iş birliklerine sıcak baktığını ifade etmişti.

“Peki sevgili Technopat neden Windows 10, ben Windows 11 kurmak istiyorum ya da dual boot (çift önyükleme) yapmak istiyorum ne olacak?” gibi sorular sorduğunuzu duyar gibiyiz. Öncelikle ilk soruya yani neden Windows 10 kurulumu tercih edildiğine cevap verelim. Valve henüz TPM desteğini Deck’e getirmediğinden ötürü şu anda maalesef sadece Windows 10 kurulumu yapılabiliyor. Dual boot konusuna parmak basacak olursak cihazın şu an için böyle bir desteği de söz konusu değil. Tek bildiğimiz Windows 10 için resmi sürücülerin yayınlanmış olduğu. Ancak dual boot benzeri bir deneyim istiyorsanız ikinci yöntemdeki kurulum adımlarına bakabilirsiniz.

Söz konusu sürücüler GPU ve Bluetooth desteğini cihaza kazandırıyor. Fakat ses ve Wi-Fi desteği eklenmiş değil. Peki sesi nasıl çözümleyeceğiz? Şu aşamada sadece Bluetooth ile çalışan kulaklarınızın yanı sıra USB Tip C arabirimine sahip cihazlara bağlayarak ses sorununa merhem sürmüş olacaksınız. İnternet bağlantısı içinse USB ethernet kabloya ihtiyacınız olacak. Ayrıca gelecek dönemde Dual boot ve Windows 11 desteğinin dâhil edileceği ifade ediliyor. Yani bunlara geçilmeden önce Windows 10’un tam uyumluluğunun sağlanacağından şüphemiz yok.

Bütün bu aşamaların ardından sabırsız bir oyuncuysanız ve Deck’inize Windows kurmayı amaçlıyorsanız daha fazla oyalanmadan aksiyona geçmeye ne dersiniz!

Kurulum işlemine başlamadan önce açıklamakta fayda var. İki farklı yöntemi sizler için derledik. İlk yöntemde Steam Deck’in dâhili SSD birimini kullanarak kurulum yapmak ve ikincil yöntem ise microSD kart içerisine kurulum yapmak olacak. İlk yöntemle birlikte hızlı çalışan bir Windows elde etmeniz muhtemel olsa da olası uyumsuzluklara karşı microSD kart adımını tavsiye edebiliriz. Zira SteamOS’a geri dönmek daha kolay olacaktır.

Öncelikle kurulum aşamasına geçmeden önce gelecekte SteamOS’a geri dönüş yapılabilmesi adına Steam’in resmi sitesinde yer alan kurtarma imajını elinizin altında bulundurun.

Yazımızın sonuna geldik, sorularınız için her zaman Technopat Sosyal‘i ziyaret edebilirsiniz.

KAYNAK: Technopat

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder