Steam Oyunları Nasıl Yedeklenir ve Geri Yüklenir?

Steam oyun yedekleme & geri yükleme rehberi

Steam Oyunları Nasıl Yedeklenir ve Geri Yüklenir?

Bu rehberimizde üç farklı işletim sisteminde Steam oyunlarınızı nasıl yedekleyip geri yükleyebileceğinizi kapsamlıca açıklıyoruz.

İşlemlere geçmeden önce Steam platformundan bahsedelim. 19 yıl önce, 2003 Eylül’de Gabe Newell başta olmak üzere arkadaşları bir araya gelerek kendi girişimleri olan Steam’i kurdular. 2005 ve sonrasında oldukça popüler olan platform, perakende satışa başladı. Şirket, 2K başta olmak üzere çeşitli firmalarla sözleşmeler yaptı ve oyunlarının satışının yapılmasını sağladı. Günümüzde en çok oyuncuya sahip PC oyun platformu olan Steam, 2023 yılında 20. yaşını kutlayacak.

Gabe Newell eski bir Microsoft çalışanı olup üniversite eğitimini (Harward) yarıda bırakmıştır. Microsoft’ta pek çok şey öğrenen Newell, Steam’in ve Valve Software‘ın HalfLife serisini kendisi geliştirmiştir. Günümüzde de Valve Corporation’ın CEO’su (Yönetim Kurulu Başkanı) görevini yürütmektedir. Son olarak Newell 2013 yılında iki adet ödül kazanmıştır.

Steam oyun yedekleme özelliği, sisteminizde yüklü olan oyunların Windows, Linux ve Mac tabanlı sistemlere geri yüklenmesini sağlayan, şifrelenmiş dosya formatıyla sıkıştırılma işlemidir. Windows’ta alışık olduğumuz .exe, dll. gibi formatları görmeyeceksiniz. Bunun yerine CSD ve CSM gibi dosya formatlarının yığınlaştırıldığı görülecektir. Linux ve macOS tarafında ise yine aynı dosya formatıyla sıkıştırılıyor. Böylelikle oyunları tekrar indirmenize gerek kalmıyor. -güncelleme hariç.

Steam’in sıkıştırılmış yedeklerinin geri yüklenmesi sürecidir. Bu süreçte oyunun geri yüklenebilmesi için en önemli faktör oyunun satın alındığı hesapla oturum açılmış olmasıdır. Eğer ki satın aldığınız oyunun hesabıyla giriş yapmadıysanız geri yükleme işleminde hata olabilir. Başarılı bir şekilde geri yüklenebilse de oyunun satın alınması konusunda bilgilendirme yapılır. Ücretsiz oyunlar için hesap şartı (x bir hesaba girilecek) aranmaz.

Aynı şekilde işletim sistemleri arası yedek transferi yapılamaz. Örneğin Linux/Windows ve Windows/Linux arası yedekleme/geri yükleme işlemi yapılamaz. Dosya formatı (yedek alınırken) aynı olsa bile açılacağı zaman uyumsuzluk söz konusu olur.

Steam Windows yedekleme

Alttaki görselde gördüğünüz gibi oyun yedekleme işleminin süreci hakkında bilgi paylaşılıyor. Yedekleme süresi disk tipi (HDD / SSD) ve oyun boyutuna göre değişkenlik gösterecektir. Tamamlandıktan sonra İLERİ > diyerek ekranı kapatabilirsiniz.

Windows işletim sisteminde Steam oyun yedekleme işlemi sonrasında CSD, CSM ve SIS uzantılı dosyalar oluşuyor. Bu formatlar Steam’in şifreli yedeklemesinden geçer. Böylece oyunun bir kopyasını çoğaltmanızın engellenmesi amaçlanır.

Steam oyun geri yükleme durumu bilgisi

Apple cihazlarda durum biraz farklı. Aslında program aynı fakat işletim sistemi dizaynı nedeniyle minicik bir konum farkı var:

macOS tarafında kapatma ve aşağı alma işlevlerinin solda olmasına dikkat çekiyoruz. Böylece Steam’in macOS sürümünde olduğumuzu hatırlatıyor. İLERİ > diyerek bir sonraki adıma geçiş yapabilirsiniz.

Steam macOS yedekleme ayarlarıYedeklemesini yapmak istediğiniz oyun/oyunları seçebilirsiniz. Evet, tıpkı Windows’ta olduğu gibi birden fazla oyunu tek seferde yedekleyebilirsiniz. Seçimin ardından İLERİ > diyerek yedekleme işlemine devam edin.

Yedekleme konumunuzu istediğiniz gibi seçebilirsiniz. Dilerseniz USB belleğinize bile yazabilirsiniz. Uygun olan konumu seçtikten sonra İLERİ > ile devam edin.

Dosya boyutuna göre CD (640 MB), DVD (4.7 GB) veya özel seçeneğini ayarlayın. Eğer ki CD/DVD’ye yazmayacaksanız özel boyutu tavsiye ediyoruz. Zira oyunun 24 GB civarı olduğunu düşünürsek 5 farklı parçaya bölünerek yedek alınır. Fakat özel boyut ile direkt oyunun boyutunu girerek tek parçada yedeklenmesini sağlayabilirsiniz.

Steam MacOS yedekleme durum bilgisiYedekleme süresi disk tipi, oyun boyutu gibi faktörlere göre değişkenlik gösterebilir.

İşlemin sona ermesinin ardından YEDEKLEME KLASÖRÜNÜ AÇ veya BİTİR ile devam edebilirsiniz. Konumu unutmamanız için yedekleme klasörü ile devam etmenizi tavsiye ediyoruz.

Yedeklemenin sona ermesinin ardından dosyaları görebilirsiniz. Tıpkı Windows’taki gibi aynı format olduğunu görüyoruz. Fakat sıkıştırılan dosyalar MacOS formatında olduğundan geri yükleme yalnızca MacOS’a yapılabilir.

Geri yükleme işlemiyle devam edelim.

Yukarıdaki kısımda oyuna masaüstü kısayolu atayabilirsiniz. İLERİ > demenizin ardından geri yükleme işlemine geçilecektir.

Bu uyarı mesajını okumanızın ardından BİTİR diyerek geri yüklemeyi sonlandırabilirsiniz. Oyuna ait bir güncelleme gelmişse Steam arka planda otomatik olarak indirecektir.

Sol üstten Steam’e tıkladıktan hemen sonra Oyunları Yedekle ve Geri Yükle… yazısıyla devam işleme başlayabilirsiniz.

Şu anda yüklü olan programları yedekle diyerek devam edin. Sonrasında yüklü olan oyun/oyunlarınızı tek seferde yedeklemeye başlayabileceksiniz.

Steam Linux oyun yedeklemeYedekleme süreci dolana kadar aşağıdaki görselde olduğu gibi takip edilebilecektir. Yedekleme işlemi disk tipi ve oyun dosya boyutuna göre değişkenlik gösterecektir. İşlemin sona ermesinin ardından yine aynı şekilde CSD ve CSM formatında dosyalar geldiğini göreceksiniz.

Steam Linux yedekleme süreciYedekleme bittikten sonra klasörünüzü dilediğiniz şekilde saklayabilirsiniz.

Steam Linux oyun geri yükleme bitti mesajıGeri yükleme işlemi bitti. Artık oyunu aşağıdaki görselde yazdığı gibi BİTİR yazısına bastıktan hemen sonra (güncelleme yoksa) direkt oyna yazısına tıklayıp oynayabilirsiniz.

KAYNAK: Technopat

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder