Zoom güvenlik endişelerini nasıl giderecek?

Zoom güvenlik endişelerini nasıl giderecek?

Dünya genelinde 140 binin üzerinde kişinin hayatına mal olan corona virüs (COVID-19) salgını çalışma alışkanlıklarımızı da radikal bir biçimde değiştirdi.

Salgın nedeniyle dünyanın dört bir yanında on milyonlarca kişi evden çalışmaya başlamış durumda.

İnsanların evden çalışmaya başlaması ile birlikte ise online toplantılar yapabileceğiniz uygulamalar kısa süre içinde hatırı sayılır bir popülariteye ulaşmış durumda.

O uygulamalardan en dikkat çekici olanı Zoom. 9 yıl önce kurulan ve aralık 2019’da 10 milyon kullanıcıya hizmet veren uygulama kısa sürede 200 milyon kullanıcı rakamına ulaşmış durumda. 

Bu hızlı artış Zoom’a milyonlarca kullanıcı kazandırırken spot ışıklarının da uygulanın üzerine çevrilmesine neden oldu. Uygulama son dönemde güvenlik endişeleri ile gündemde.

Örneğin geride bıraktığımız hafta pek çok Zoom kullanıcısı tanımadıkları kişilerin konferans odalarına girerek uygulamanın ekran paylaşımı özelliği ile şiddet veya cinsel içerikli videolar paylaştığına dair şikayetlerde bulunmuştu.

Benzer bir vakanın Singapur’da uzaktan eğitim gören öğrencilerin kullandığı konferans odasında yaşanması sonrası eğitim bakanlığı uygulamanın uzaktan eğitim döneminde kullanımını kısıtlama kararı almıştı.

Bu gelişmelerin ardından ‘kısa sürede en çok kullanılan uygulamalardan birisi haline gelen Zoom güvenlik endişelerini nasıl giderecek?’ Sorusu gündeme geldi.

Zoom Video Communications Gelişen Pazarlar, Pazarlama Müdürü Emrah Aydın NTV.com.tr’nin sorularını yanıtladı.

Özellikle mart ayı itibariyle dünya geleninde sosyal izolasyonun yaygınlaşması ile Zoom’un kullanıcı sayısında ciddi bir artış gördük. Türkiye için elinizde hangi veriler var?

Maalesef ülkelere göre kullanım oranı paylaşamıyoruz. Aralık 2019’da günlük 10 milyon kullanıcı toplantı yapıyordu, Mart 2020’ye geldiğimizde bu sayı 200 milyonu aştı. 

Kimlik ve erişim yönetim şirketi Okta’nın Business @ Work 2020 raporuna göre, iş dünyasında en popüler 7., en hızlı büyüyen 7. ve aylık aktif kullanıcı sayısına göre 15. en çok kullanılan uygulamasıyız. 

Son 3 yılda gördüğümüz yüzde 876 artış ile kullanıcı sayısı en çok artan video iletişim platformuyuz. Karşılaştırma için ikinci sırada yer alan rakibimize bakıldığında, bu süre zarfında yüzde 91 artış yaşadığını görüyoruz. 

Yukarıda açıkladığımız verilere göre Zoom iş dünyası tarafından halihazırda yaygın biçimde kullanılıyordu. Koronavirüs sonrasında iş dünyasının yanında bireysel kullanıcılar ve eğitim amacıyla öğrencilerin ve öğretmenlerin de Zoom kullanma oranlarında ciddi oranda artış gösterdi. Mart ayı itibarıyla 20 ülkede 90 binden fazla okulda kullanılıyoruz. 

Zoom’un popülaritesi sosyal izolasyona bağlanıyor. Bu popülariteyi anlık başarıdan sürdürebilir başarıya dönüştürmek için oyun planınız nedir? Başka bir deyişle hayat normale döndüğünde aylık aktif kullanıcı sayınızın düşmemesi adına neler yapıyorsunuz?

Kullanıcı sayımızın ciddi bir biçimde artması sonrasında her zamankinden daha sıkı çalışıyoruz. Şu an önceliğimiz gizlilik ve güvenlik. Bunun dışında platformumuzun yaptığı işi en iyi şekilde yaptığını düşünüyoruz. Kullanım kolaylığı, hız ve işlevsellik anlamında iddialıyız. Diğer yandan, dünyanın evden çalışma modelinin avantajlarını göreceğini düşünüyoruz. 

Son günlerde uygulama gizlilik endişeleri ile gündeme geliyor? Zoom olarak bu endişeyi nasıl gidermeyi planlıyorsunuz?

İster iş sürekliliğini sağlamak isteyen bir küresel şirket olun, ister topluluğunuzun ihtiyaçlarını gidermeye çalışan yerel bir kamu kurumu, ister öğrencilerine uzaktan eğitim veren bir öğretmen olun, ister sosyal izolasyon dolayısıyla arkadaşlarıyla hoş vakit geçirmek için görüntülü görüşen bir kişi; hepimiz küresel bir sağlık krizinin getirdiği benzersiz zorluklarla mücadele ediyoruz. Bu izolasyon döneminde, Zoom olarak sizleri birbirinize ulaştırabilmeyi sağladığımız için kendimizi çok şanslı hissediyoruz.

Platformumuzun öncelikle kurumsal müşteriler için, tam güvenlik altyapısı kullanan ortamlar için tasarlandığını belirtmeliyim. Ancak, ürünümüzü hazırlarken birkaç hafta içerisinde tüm dünyanın evden çalışacağını, ders göreceğini ya da sosyalleşeceğini hesaba katmamıştık. Dolayısıyla halihazırda güçlü güvenlik önlemleri bulunmayan kullanıcılar da Zoom kullanmaya başladılar.

Bu yeni kullanıcılar platformda daha önce öngöremediğimiz problemleri görmemizi sağladı. Konunun uzmanı gazeteciler ve güvenlik uzmanları da var olan açıkları ortaya çıkardılar. Hizmetin nasıl çalıştığı, altyapımız ve kapasitemiz, güvenlik ve gizlilik politikalarımız konusundaki soruları ve incelemeleri takdirle karşılıyoruz. Bu sorular Zoom’u hem şirket hem de kullanıcıları için daha iyi bir noktaya taşıyacak.

Bu soruları ve ortaya çıkan problemleri son derece ciddi karşılıyoruz. Her birini detaylı bir şekilde inceliyor, açıkları gideriyor, problemlerin üstesinden geliyoruz. Bunlardan bir şeyler öğreniyor ve gelecekte daha iyisini yapmak istiyoruz.

Bunun için 90 günlük bir program açıkladık, platformun güncellemelerini ve risk oluşturabilecek özelliklerini, sorunları giderene kadar durdurduk. Dünyanın önde gelen şirketlerinin CISO’ları (Bilgi Güvenliği Üst Yöneticisi) ile bir konsey oluşturduk. Bu konsey hem bize tavsiyelerde bulunuyor hem de sistemde neleri değiştirmemiz gerektirdiği konusunda bize yardımcı oluyor. Her Çarşamba webinarlar düzenleyerek güvenlik ve gizlilik konusunda tüm soruları yanıtlıyoruz. 

Zoom’u pek çok kişi iş odaklı kullanıyor ancak uzaktan eğitim için de tercih edilen bir platform. Son günlerde başta New York eyaleti olmak üzere birkaç ülkede uzaktan eğitim için Zoom’un kullanılması yasaklandı. Diğer ülkelerin de benzer bir yönde adım atmaması adına ne gibi önlemler üzerinde çalışıyorsunuz?

İnsanların Zoom kullanmaya devam ettiğini ve yaygınlığın, kullanım sürelerinin ve sıklığının arttığını görüyoruz, bu durum eğitim dünyasında da olumlu karşılık buluyor. Aldığımız güvenlik önlemleri sadece eğitim dünyası değil, iş dünyası ve bireysel kullanım ile ortaya çıkabilecek endişeleri de gidermek üzere. Şirketimiz gizliliğe ve güvenliğe son derece önem veriyor ve bu konuda sıkı bir şekilde çalışıyor. 

Gündeme gelen bu güveni endişeleri Zoom’un kullanıcı sayısında nasıl bir etkiye neden oldu?

Kullanıcı sayımız, kullanım oranlarımızda azalma olmadığı gibi artış da sürüyor.

KAYNAK : https://www.ntv.com.tr

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder