Turkcell, net sıfır karbon emisyonu maksadı için tarih verdi

Turkcell, net sıfır karbon emisyonu maksadı için tarih verdi

Turkcell İdare Şurası Lideri Bülent Aksu, şirketin çevreci planları hakkında kıymetli açıklamalarda bulundu. Yüzde 100 yenilenebilir güce geçiş ve net sıfır karbon amacı için tarih verdi.

Turkcell, 2030 yılınakadar elektrik tüketiminin yüzde 100’ünü yenilenebilir güç kaynaklarından karşılamayı hedefliyor. Ayrıyeten 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefliyor.

Bülent Aksu, şirketin yenilenebilir güç amacı hakkında şunları söyledi:

“Sadece yenilenebilir güç tüketen değil birebir vakitte yenilenebilir güç de üretebilen bir şirket olmak emeliyle bu alandaki yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda, 2021 yılındaki elektrik tüketimimizin tamamını, %100 yenilenebilir güç kaynaklarından tedarik ederek karşıladığımızı memnunlukla belirtmek isterim. Sahip olduğumuz toplam 3 güneş gücü projesi ile 2020 yılında yenilenebilir kaynaklardan 1,6 milyon kWh elektrik üretmiştik. 2021 yılında İzmir Karadağ Rüzgar Gücü Santrali’ni (RES) satın aldık. Turkcell olarak toplam heyeti gücü 18 MW olan ve yılda yaklaşık 67,5 GWh’lik bir üretim gerçekleştirme kapasitesine sahip bu RES ile 2.500 baz istasyonunun elektrik gereksinimini karşılayabiliyoruz. İzmir Karadağ Rüzgar Gücü Santralimizin kapasitesini önümüzdeki devirde daha da artırma tarafında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. ”

Ner sıfır karbon emisyonu nedir?

Net sıfır karbon emisyonu, üretilen sera gazı emisyonları ile atmosferden dışarı atılan sera gazı emisyonları ortasında genel bir istikrar sağlamayı tabir ediyor. İnsan faaliyeti nedeniyle atmosfere salınan karbondioksit, metan, azot üzere gazların ölçüsünün yeryüzü tarafından doğal olarak emilen sera gazı ölçüsüyle dengelenmesi ve karbon nötr olması manasına geliyor.

Şirketin çevreci gayelerinin yanı sıra yerli yazılım kesimini ve bu alandaki çalışanları desteklemek için yerli ve ulusal bir yazılım seferberliği başlatarak Atmosware isimli yeni yazılım şirketi kurduklarını belirten Aksu,

“Ülkemizde yeni jenerasyon çalışma, öğrenme ve gelişim modelleri geliştirmeyi ve teknoloji alanında daha fazla katma paha üretmeyi hedefliyoruz. Bu sayede ülkemizdeki teknoloji odaklı uzman iş gücünü destekleyebilir ve Türkiye’nin teknoloji ekosistemini el birliğiyle verimli bir biçimde büyütebiliriz. Atmosware, nitelikli yazılımcı yetiştirmek ve kaliteli kod üretmek için kuruldu. Öncelikle Turkcell küme şirketlerimizin yazılım gereksinimini kapsayacak halde yol haritamızı hazırladık. Akabinde firmaların yazılımcı gereksiniminden çok, direkt yazılım muhtaçlığını karşılayacak halde işlerine talip olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder